Qi Gong


 Qi Gong este in principal, un mod de lucru cu propriile energii din  corp.  Qi Gong este un sistem ce inglobeaza antrenamentul fizic,  filozofia, prevenirea si ingrijira sanatatii. Qi inseamna aer,  respiratie sau esenta (energia) vitala. Gong inseamna munca,  autodisciplina, desavarsire sau maestrie. Qi Gong este o disciplina care  daca este practicata ne permite sa controlam forta vitala care curge  prin corpul nostru. Exista mai mult de 3 000 de varietati de Qi Gong si 5  traditionale principale: Taoist, Buddhist, Confucianist, Qi Gong-ul  artelor martiale si cel medical. Qi Gong este astfel o forma usoara a  unui set se discipline inrudite care include Tai Chi Chuan si Kung Fu.  Ne vom ocupa in cele ce urmeaza, in principal, la Qi Gong-ul medical.  Qi Gong-ul medical include exercitii de respiratie combinate cu  meditatia. Exercitiile de respiratie ajuta la inducerea starii de  meditatie si vice-versa. In starea Qi Gong grijile si necazurile dispar.  Ele sunt inlocuite de imagini pozitive, o incredere sporita si un  suflet mai linistit. In cele din urma se ajunge in starea in care nu vor  mai exista ganduri deprimante sau griji. Prin meditatie se ajunge la  sentimente pozitive. Acest lucru duce la randul lui la stimularea  circulatiei sangelui si qi-ului. Daca sunteti bolnav, in timp, functiile  corpului vor reveni la normal. Daca sunteti sanatos, starea de sanatate  va spori si ea. Oamenii de orice varsta pot invata sa practice Qi Gong  si astfel sa-si dezvolte si sa-si mentina energia interna si sanatatea.  
 Istorie
 Desi istoria acceptata a Tai Chi si Qi Gong incepe din timpul lui Chang  San Feng, in secolul al XII-lea dar nu putem afirma aceasta cu  certitudine.  Din picturi rupestre si scrieri din China antica, se poate  constata ca exercitii fizice similare cu stilul Tai Chi sau Qi Gong s-a  practicat cu mult inainte, incepand probabil cu anul 3000 I.Hr. Tai Chi si Qi Gong a fost in celasi timp un fel de bogatie , secretele  fiind pastrate cu grija si transmise din tata in fiu pe parcursul a mii  de ani.  Se pare ca si in zilele noastre sunt multe secrete referitor la  Tai Chi si Qi Gong care nu au fost dezvaluite inca.   In acelasi timp Tai Chi-ul si Qi Gong-ul au fost folosite ca mod de  exercitiu fizic si meditatie in stravechile manastiri budiste din  intreaga China.  Aceste este motivul pentru care anumiti membri ai  clerului le considera un pericol pentru crestinism.  Dupa umila si  smerita noastra parere, o judecata asupra acestor exercitii fizice se  poate face numai in cunostinta de cauza, de catre o persona care  practica respectivele exercitii si care imbina rugaciunea si dragostea  fata de Dumnezeu, cu un mod de viata, tip  minte sanatoasa intr-un corp  sanatos .  Am incheia ideea spunand ca daca cuiva ii este teama de a  practica niste exercitii simple si folositoare din teama de a fi   smintit  inseamna ca nu are credinta  nici macar cat un bob de mustar . In perioada Maoista Tai Chi-ul si Qu Gong-ul au fost interzise multa  vreme in China, revenind in actualitate, timid, prin 1978.  Nu dorim sa  insistam asupra ideii, am avea insa o remarca in acest sens.  Dupa  practicarea unor astfel de exercitii, corpul este mai plin de energie si  gandurile sunt mai libere, pline de pace si echilibru, poate aceasta  este cauza pentru care orice forma de dictatura se teme de Qi Gong  (stiti cumva, sau va amintiti cantecul de protest al taranilor germani  din secolul al XVI-lea, Die  Gedanken sind frei = Gandurile sunt libere, preluat si cantat de  evrei in lagarele de concentrare naziste?)...


 Beneficiile practicarii Tai Chi-ului si Qi Gong-ului Chinezii au descoperit ca Qi Gong-ul este o modalitate eficienta de  tratare a abuzului alimentar si a obezitatii.  Aceasta arta blanda  imbunatateste transportul oxigenului catre celululele corpului, reduce  stresul si imbunatateste functionarea intestinelor.  Practicienii TCM  chinezi au folosit si folosesc Qi Gong-ul in spitale si clinici pentru  tratamentul diferitelor boli printre care: alergii, artrite, astm,  probleme ale intestinelor, constipatie, diabet, gastrite, guta, dureri  de cap, boli cardiace, hipertensiune, boli cronice ale rinichilor, boli  ale ficatului, dureri de sale, boala Meniere, miopie, obezitate,  neurastenie, paralizie provocata de rani externe,  retinopatie(deteriorarea retinei), reumatism, sciatica, insomnie,  stress, ulcer si boli vasculare periferice.  Qi Gong-ul poate trata  anumite forme de cancer si poate reduce sau elimina efectele secundare  ale tratamentului cu radiatii sau chimioterapie. Ajuta in tratamentul  afaziei (pierderea totala sau temporara a abilitatii de a vorbi),  paraliziei cerebrale, sclerozei in placi, bolii Parkinson si sindromului  de post congestie cerebrala. Este foarte folositor in tratamentul  oricarei dureri cronice si a tulburarilor sistemelor digestiv,  respirator, cardiovasculator si nervos. Qi Gong-ul ne poate ajuta sa luptam intr-un fel sau altul cu orice fel  boala. Cu ajutorul lui se pot vindeca multe dintre cele 50% din bolile  pe care medicina occidentala le considera netratabile. Daca doriti sa  folositi Qi Gong-ul pentru tratarea unei boli, faceti acest lucru, daca e  posibil, sub atenta indrumare a unei persoane avizate, macar la  inceput, pentru deprinderea elementelor de baza.  
 Evitarea imbolnavirii Pe langa faptul ca ajuta la vindecarea bolilor deja instalate, Qi  Gong-ul ii ajuta pe oameni sa previna aparitia bolii. Acest lucru  economiseste bani si suferinta. Qi Gong-ul mareste forta fizica,  imbunatateste rezistenta la bolile infectioase si senilitatea prematura.   Practicarea Qi Gong-ului reduce considerabil aparitia unei congestii  cerebrale si imbunatatirea nivelului de zahar in sangele diabeticilor.  Deoarece normalizeaza nivelul hormonal se poate trata cu mult succes  impotenta si frigiditatea. Efectele antistress pot imbunatati viata  sexuala atat cantitativ cat si calitativ. Practicarea Qi Gong-ului poate  grabi refacerea dupa o operatie chirurgicala si dupa tot felul de  accidentari cu pana la 50%. Qi Gong-ul ofera celui care il practica o  modalitate de a atinge o stare relaxata si armonioasa a echilibrului  dinamic. Qi Gong este o practica terapeutica cu ajutorul careia se poate  aborda practic orice problema de sanatate. Numeroasele forme al  masajului medical chinezesc (Tui-na) deriva in mod direct din Qi Gong.


Cum functioneaza  Qi Gong-ul?

Practicand Qi Gong oamenii devin mai sensibili, mai atenti si mai  constienti cu se intampla in interiorul corpului lor si la pozitia pe  care acesta o ocupa in natura. Acest lucru ne permite sa ne sporim  rezistenta la dezechilibrele si blocajele care ne afecteaza qi-ul  personal. Aceasta sensibilitate ajuta la integrarea factorilor interni  yin-yang in ordinea universala, din care facem parte si noi. Cel ce  practica Qi Gong-ul (re)descopera ca nu exista o separare intre minte si  corp, lucru afirmat in sec. XVII si de catre Descartes.. cu toate ca  afirmatia acestuia nu ne ajuta prea mult. Putem intelege qi-ul ca pe  forta ce completeaza relatia dintre corp (materie, structura) si minte  (proces, functie). Medicina chineza accentueaza puternic relatia dintre  om si natura.  Fitoterapia chineza, acupunctura, si Qi Gong-ul sunt trei parti ale unei  singure entitati, la fel de apropiate precum sunt apa, vaporii de apa  si gheata. Ele pot exista separat dar si impreuna. Alaturi de stiinta  dietei si de masaj sunt considerate componente indispensabile ale  medicinei traditionale chineze. In timp ce acupunctura si fitoterapia se  concentreaza in principal asupra vindecarii bolii, Qi Gong-ul se  concentreaza de obicei pe mentinerea unei sanatati bune (asa cum fac  masajul si nutritia echilibrata-yin-yang). In filozofia Qi Gong-ului,  unul dintre scopurile principale este mentinerea sau refacerea  echilibrului si armoniei mintii si trupului. Prin Qi Gong, se poate  acumula qi care poate fi directionat acolo unde exista un blocaj. Cei ce  practica Qi Gong castiga mai mult decat o sanatate imbunatatita. Ei  invata o alta cale de a privi si experimenta unitatea dinamica a vietii.   
Ce face Qi Gong-ul de fapt? Practicarea Qi Gong-ului scade tensiunea arteriala si nevoia de oxigen a  organismului si creste functionalitatea sistemului endocrin. Senzatia  de seninatate pe care o produce Qi Gong-ul rezulta partial din cresterea  usoara a temperaturii corpului si din cresterea ratei de absorbtie a  oxigenului. Qi Gong-ul activeaza qi-ul, imbunatateste circulatia  sangelui si echilibreaza yin-ul si yang-ul, sustine functionarea  sistemului imunitar si stimuleaza conductivitatea meridianelor si  canalelor prin care circula energia (qi-ul).  Teoria medicala chineza spune ca multe boli provin din conditiile  improprii de mediu, cum sunt: caldura, frig, uscaciune si umiditate,  dieta incorecta, mancare stricata, germeni patogeni, otravire si  poluare, traume si accidente. Probleme interne pot aparea ca urmare a  excesului sau deficitului de furie, bucurie, compasiune, suparare sau  teama si atitudini mentale si credinte nepotrivite. Exista deasemenea  bolile sufletului care pot cauza probleme serioase.  Acesti factori pot produce un exces sau deficit de qi, il pot bloca, il  pot face sa devina stagnant, congestionat, astfel cauzand tot felul de  probleme. Atunci cand sistemul imunitar functioneaza perfect, suntem  echilibrati energetic, fisc si centrati  din punct de vedere emotional  in corpul nostru iar qi-ul si sangele curg liber. Scopul practicarii Qi  Gong-ului este crearea conditiilor pentru ca qi-ului sa circule deci  liber si cu putere in corpul nostru. Acest lucru ne ajuta sa rezistam  sau sa trecem peste blocaje si peste dezechilibrele pe care acestea le  provoaca si sa fim in echilibru cu mediul inconjurator, sa rezistam  atacurilor agentilor patogeni, oricare ar fi acestia. Practicarea Qi Gong-ului ne ajuta deasemenea sa intuim infinitatea  universului si a lui Dumnezeu si locul nostru ca ingramadire organizata  de energie si informatie in aceasta infinitate. Qi este un mesaj  informational. Medicina Chineza poate prelungi viata, vitalitatea si  bunastarea prin incetinirea procesului imbatranirii. Acest lucru se  intampla datorita afinitatii anumitor ierburi cu qi-ul si cu mediul in  care acesta exista.  Nu este nevoie sa devii maestru Qi Gong pentru a experimenta multe  dintre efectele lui vindecatoare. Qi Gongul medical nu este o forma de  religie si nici nu afecteaza puritatea spirituala. Pentru sanatate, nu  trebuie sa inveti decat cateva exercitii. Invers, Qi Gong-ul nu este  nici pe departe un medicament care vindeca pe loc . Pentru a beneficia  de pe urma lui, trebuie atinsa o stare de liniste, trebuie eliminiate  tensiunile, trebuie construita o atitudine pozitiva si dezvoltata o  puternica vointa. Beneficiile pot fi culese in trei feluri. Fie se  apeleaza la un maestru pentru tratament, fie se practica Qi Gong in  paralel cu tratamentul maestrului fie se poate invata autotratamentul  prin practicarea Qi Gong-ului. Daca se alege cea de-a treia varianta, rezultatele vor aparea in urma  unei practici care cere timp, rabdare, implicare totala, hotarare si  staruinta. Aceasta arta inseamna mai mult decat simplul antrenament  fizic.. dar mai simplu decat acesta.  Daca nu vi se pare prea mult, cere  doar staruinta, rabdare si credinta in sine si in Dumnezeu. Cere  educarea respiratiei si a modului de a gandi. In functie de implicarea  fiecaruia, unii vor progresa mai repede altii mai incet. In practica Qi  Gong-ului nu exista scurtaturi si nici limite. Atentie!

1.    Deoarece Qi Gong-ul subtiaza (tonifica) sangele, femeile nu ar trebui  sa il practice in timpul menstruatiei!

2.    Daca aveti hemoragii interne sau sangerati ca urmare a extractiei  unui dinte sau ca urmare a unei traume evitati exercitiile Qi Gong pana  dispar aceste probleme!

3.    Nu exersati daca va simtit ametiti! 

4.    Nu este indicat sa practice Qi Gong persoanele ce sufera de boli  infectioase acute! 

5.    Nu mancati sau nu beti nimic o ora si jumatate dupa ce ati exersat! 

6.    Evitati in special alcoolul... nu neaparat de tot, ci macar o ora  jumatate!!! 

Cum folosim Tai Chi / Qi Gong in practica noastra  medicala?

1) Alaturi de rugaciune, credinta in Dumnezeu si adoptarea unui regim de  viata echilibrat, prin practicarea Tai Chi-ului si Qi Gong-ului  practicianul de Medicina Traditionala Chineza (TCM) poate acumula  energie, intari forta si balansarea energiilor in organism.  In acest  fel, practicanul TCM poate fi de mai mult ajutor pacientului prin  aplicarea uneia sau alteia dintre terapiile de vindecare.  Intelegem ca, pentru a ne ajuta pacientii trebuie sa fim in primul rand  noi sanatosi si a avea vigoarea si energia necesara lucrului cu acestia.   De fapt incercam sa ne pregatim zilnic pentru a fi gata oricand un  pacient/pacienta ne bate la usa, de a-l ajuta, a ne imparti cu  dansul/dansa cunostintele si resursele vizibile sau invizibile.

2) Puteti si Dumneavostra, ca alaturi de noi sa desoperiti micile secrete ale Qi Gong -ului sau/si Tai Chi-ului:   cum sa respiram mai bine, sa ascultam, sa auzim si sa ne concentram  prin.. relaxare;  cum sa ne concentram si sa incercam sa ne ascultam trupul si sa  intelegem nevoile sale;  cum sa aplicam toate acestea, noi insine, in viata de zi cu zi pentru  sanatate, intelepciune si devenire


AcasaAcasa

Cauta

Adresa: Aleea Valea Rosie nr. 4, bloc M4, ap. 46 parter, sector 6
Program de Lucru: Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: 16:00 - 19:00

Sambata, Duminica: 14:00 - 17:00

Telefon: 0755.242.049
Aceste date au fost introduse astazi 13/IAN/2020