Tui-na

In Medicina Traditionala Chineza (TCM), terapiile folosite sunt de obicei clasificate in metode de tratament  externe si  interne . Tui-na este cunoscuta si sub numele mai prozaic de Masaj Chinezesc. Termenul de presopunctura este legat deasemenea de Tui-na; la presopunctura lipsesc elementele dinamice, in rest insa cei doi termeni definesc metode echivalente de terapie.

Tui-na este una dintre cele mai vechi metode de tratament si de prevenire a imbolnavirilor cunoscute de omenire, sau cel putin despre care se pastreaza dovezi obiective. De fapt, este de la sine inteles ca masajul, in general, a aparut din mangaierea mamei, din ocrotirea tatalui, venite cand copilul era in suferinta si incercau cu sufletul si mainile lor sa dea cat mai mult ajutor. Restul este istorie si metodologie de tratament. Meritul Tui-na este doar ca a acumulat si pastrat vreme de mii de ani inregistrari scrise despre moduri de tratament, manipulari, efecte, etc., in asa fel incat a fost posibila dezvoltarea si perfectionarea aceste metode minunate de terapie.

In mod special Tui-na este folosita pentru batrani si copii deoarece este cea mai prietenoasa si delicata metoda de tratament. Tui-na nu este invaziva si nu are efecte secundare sau sechele, ca alte metode bazate pe medicatie, chirurgie, chemoterapie, radioterapie, etc. A fost si este folosita ca metoda de tratament complementar sau de sine statator, in special pentru afectiuni ale sistemului locomotor, afectiuni acute sau cronice legate de stress, ale aparatului digestiv, respirator si organelor de reproducere.Istorie

Tui-na isi are radacinile in China antica unde a fost folosita ca metoda distincta de tratament pentru mai bine de 5000 de ani. Descoperiri si studii arhelogice au aratat ca inca din neolitic, in jurul anilor 2600 I.Hr., vechii chinezi din regiunea Fluviului Galben acumulasera tehnici primitive Tui-na de la stramosii lor. In manuscrisul Huang Di Nei Jin (Canonul Imparatului Galben despre Medicina interna) in epoca Regatelor Combatante 479-221 I.Hr., se face referire la un tratament extern de tipul masajului denumit la vremea aceea  Dao Yin An Qiao reprezentand prima atestare documentara a unui sistem de tratament in istoria Medicinei Traditionale Chineze.

In timpul dinastiilor Jin pana la cea Tang (265-905) D.Hr. Tui-na s-a dezvoltat fiind studiata ca disciplina separata la Colegiul Imperial de Medicina. In acest timp Tui-na a fost popularizata pana dincolo de hotarele Chinei si s-a raspandit in tari ca Japonia si Korea. Acolo s-a dezvoltat potrivit specificului tarii respective si s-a transformat in alte tipuri de masaj cum ar fi de exmplu, Shiatsu japonez. Pina in epoca dinastie Ming, Tui-na a suferit transformari si a primit numele pe care il poarta si astazi. In acea perioada s-a dezvoltat spectaculos perfectionandu-se tehnicile de masaj pediatric, deosebit de cel pentru adulti, deoarece copiii au o alt tip de structura energetica.

Ce este Tui-na?

Termenul de  Tui-na poate fi tradus prin  presare-strangere . Tui-na este parte integranta si inseparabiila din TCM si se bazeaza pe principiile TCM alaturi de celelalte doua grupe mari (Acupunctura si Medicina Herbala).

Tui-na este un tip deosebit de masaj, o combinatie de zeci de tipuri manipulari cu putere mare de patrundere si intindere ale anumitor muschi sau zone de muschi. Simultan se foloseste stimularea punctelor si meridianelor de acupunctura pe care se aplica presiune cu grade si moduri diferite de apasare sau vibratie. Poate fi in egala masura tonifianta sau relaxanta, placuta, cu deosebit rasunet in organism si cu mare capacitate de terapie a acestuia.

Cum lucreaza?

Efectele binefacatoare ale Tui-na sunt urmatoarele:
- Corectarea anumitor pozitii defactuase, si in general a problemelor sistemului locomotor;
- Activarea raspunsului organismului la boala;
- Tonifierea energiei vitale, a circulatiei, indepartarea stagnarilor de-a lungul meridianelor energetice;
- Drenari de-a lungul meridianelor si alinarea afectiunilor incheieturilor;
- Regularea energiei Yin si Yang;
- Imbunatatiri in functionarea diferitelor organe.

Tui-na restabileste in acest fel echilibrul energetic, armonia Yin-Yang din organism, alinarea durerilor , restabilirea functionarii muschilor, tendoanelor, a oaselor si incheieturilor, prevenirea imbolnavirilor, stimularea fuctionarii sistemului limfatic. Totodata, ea ajuta la reducerea depozitelor de grasime, cresterii tonusului, a sanatatii pielii. Deasemenea Tui-na este una dintre putinele metode de terapie acceptabile pentru mentinerea starii generale de sanatate pe timpul sarcinii.

Alte binefaceri ale Tui-na sunt: intarirea sistemului imunitar, stabilizarea presiunii arterile, calmarea si alinarea sistemului nervos, reducerea durerii.

Cum folosim Tui-na ca metoda de terapie?

In general folosim in mod complementar Tui-na ca terapie pregatitoare pentru acupunctura sau pentru marirea eficacitatii acesteia, dupa acupunctura.

Ca terapie de sine statatoare, Tui-na se foloseste in locul acupuncturii la persoanele care nu sunt foarte confortabile cu acele si acupunctura. Tui-na risipeste astfel stresul, si relaxeaza organismul. Doar in stare de relaxare organismul isi gaseste cel mai lesne, calea spre autovindecare.

Tui-na poate ameliora sau insanatosi afectiuni cum ar fi:
- Lumbago (durere a spatelui sub nivelul taliei),
- Sciatica (durere care iradiaza din partea de jos a spatelui spre fese si pe picior in jos),
- Spondiloza cerervicala (durere si intepenire a cefei)
- Epicondilita laterala (cotul tenismenului) sau epicondilita mediala (cotul jucatorului de golf)
- Afectiuni ale incheieturii pumnului
- Hernie de disc
- Afectiuni ale genunchiului
- Entorse
- Dureri de cap
- Paralizie faciala acuta
- Nevralgie de trigemen
- Dureri abdominale, musculare si de dinti
- Stari de voma
- Sughit
- Constipatie
- Raceala
- Hipertensiune arteriala
- Insomnie
- Astma
- Afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulara (incheietura mandubulei),
- Afonie - pierdere patologica a glasului
- Miopie
- Tulburari menstruale sau PMS (sindrom premenstrual)

Practicarea Tui-na necesita pregatire de specialitate si experienta de ani de zile. In plus insa trebuie acel CEVA, cum spune si unul dintre mentorii nostri , Dr. Bing Jiang W :  cea mai importanta caracteristica a unui practician Tui-na este nu atat cat de mult stie, ci cat de bine poate alina pacientul.

Tui-na pentru copii

Tui-na pentru copii este una dintre cele mai prietenoase, delicate, efective, sigure si lipsita de durere terapie. Intr-un cuvand, este o minunata metoda de tratament, cu toate ca in lumea civilizata parca nu gasim suficient timp sa daruim lucruri simple copiilor nostri si apelam in schimb la medicamente si tratamente scumpe si complicate.

Tui-na poate ajuta mai ales copii de varsta foarte frageda acolo unde medicamentele sunt chiar daunatoare. Este folosit insa ca terapie complementara sau alternativa pentru copii cu varste intre 6 luni si 12 ani, pentru intarirea sistemului imunitar, imbunatatirii digestiei si a bunei dipozitii a micutilor. Avand in vedere ca distributia de energie in organism este diferita la copii fata de adulti, meridinele de acupunctura sunt diferite, manipularile si procedurile de aplicare ale Tui-na sunt diferite necesita mult tact si rabdare.

Efectele Tui-na pentru copii sunt spectaculoase si de cele mai multe ori imediate pentru multe afectiuni cum ar fi :
raceala, febra, tusea, astma, starea de voma, indigestie, constipatie, enuresis, somn nelinistit sau plansul in timpul noptii, dureri abdominale, torticolis infantil, lipsa poftei de mancare.


AcasaAcasa

Cauta

Adresa: Aleea Valea Rosie nr. 4, bloc M4, ap. 46 parter, sector 6
Program de Lucru: Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: 16:00 - 19:00

Sambata, Duminica: 14:00 - 17:00

Telefon: 0755.242.049
Aceste date au fost introduse astazi 13/IAN/2020